Uit de Doeken – 4 – Ik kan het (nog) niet… en 5x waarom je het wél kunt

Ik kan het (nog) niet… (en 5x waarom je het wél kunt!)

Veel mensen denken dat yoga zweverig is, maar… dat hoeft het helemaal niet te zijn. Yoga is juist bedoeld om steviger met je voeten op de grond te staan. Hieronder 5 opmerkingen die je weerhouden om naar yoga te gaan.. én 5 redenen waarom dat juist wel goed voor je is!

“Ik hou niet van dat zweverige gedoe”

Zeker, er zijn yogi’s die bijna loskomen van de grond. En er zijn ook deelnemers die zich daar fijn bij voelen. Maar, hoewel het je misschien verbaast; de meeste yogadocenten staan stevig met beide benen op de grond.

En als ik het op mijn eigen manier van lesgeven betrek, dan is mijn stijl: kijken naar de sfeer in de groep, de ademhaling als leidraad, soms wat extra informatie en hier en daar wat humor.

 

“Ik ben niet zo lenig/flexibel”

Al ben je zo flexibel als een eikenhouten deur, dan kun je in ieder geval goed in de boomhouding staan. En zeg eens eerlijk, kon je meteen fietsen, zwemmen, lezen, etc.? Nee? Ik ook niet! Elke sport, elke hobby, elke ontwikkeling begint door er simpelweg mee te starten. Soms onbewust en soms maak je bewust een keuze. De eerste stap is om over die drempel te gaan en het gewoon eens te proberen. Je bent nooit te oud om nieuwe ervaringen op te doen!

 

“Ik kan me niet concentreren”

Wanneer je nieuwe dingen doet, heeft dat altijd extra aandacht nodig. Je bent vaak bezig om te spieken of je het wel goed doet, hoe anderen dat voor elkaar krijgen, wat bedoelt de docent nu weer? Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Die enorm ingewikkelde houdingen die je regelmatig tegenkomt in de media, zal je bij de meeste yogadocenten niet tegenkomen. Hoe vaker je een houding doet, hoe beter je gaat voelen wat jouw lijf nodig heeft en hoe makkelijker het wordt om je daarop te concentreren. En anders is er altijd nog je ademhaling die je kan helpen om de focus bij jezelf te houden. Je adem heb je immers altijd bij je.

 

“Wat zullen ze wel niet van me denken?”

Tjsa, wat zúllen ze denken? Het gaat erom wat jij ervaart tijdens en na de les. Wat doet het er toe wat anderen denken. Zij zijn bezig met hun eigen les, hun eigen houdingen, hun eigen adem. Ze zijn helemaal niet met jou bezig. En elke dag, elke les is anders, voelt anders. Dus waarom jezelf pijnigen met wat anderen denken, lekker doen waar jij je goed bij voelt.

 

“Stel je voor dat ik omval/ga huilen/in de lach schiet/een wind laat?!!!”

Ik kan je verzekeren dat dit je minstens eenmaal overkomt. Dus? We hebben allemaal weleens zo’n dag dat we minder goed in balans zijn. Soms lukt het niet om je gedachten los te laten, waardoor je giechelig bent of juist verdrietig. En ja, als je nou toevallig bonen hebt gegeten… Die dingen gebeuren en dat is prima.