Uit de Doeken – 7 – Theezakjeswijsheid (onverwachte eindejaarsoverdenking)

Theezakjeswijsheid (onverwachte eindejaarsoverdenking)

Vandaag las ik op het labeltje aan mijn theezakje de volgende vraag:

Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt gedaan?

Pff…even denken… Er zijn al zoveel moeilijke dingen voorbij gekomen en er zullen er vast nog behoorlijk wat volgen… Ik kan niet zo 1-2-3 één antwoord kiezen.

Na een tijdje kwam ik dus uit op “Leven” als antwoord op deze vraag.

Ik vind leven behoorlijk moeilijk. Er zitten veel grote en kleinere uitdagingen in verwerkt. Die uitdagingen vormen me en laten me groeien, al voelt dat op het moment zelf vaak niet als groei. Soms voelt het juist als een flinke stap (of meerdere stappen) terug. Toch is het altijd een kwestie van ademhalen, loslaten wat je niet kunt veranderen en focussen op wat echt belangrijk voor je is. Uithuilen, opnieuw beginnen en dan… tot de ontdekking komen dat je bent gegroeid, dat je sterker bent geworden, dat je er van hebt geleerd.

Dit jaar heb ik opnieuw stappen vooruit gezet, maar ben ik ook een paar keer flink onderuit gegaan. Zowel op persoonlijk, als op professioneel vlak is er heel erg veel veranderd in nog geen jaar tijd. Iets wat ik aan de start van 2016 nooit had kunnen voorzien. Ondanks alle voorspoed en tegenslag, ben ik dankbaar voor de dingen die ik heb meegemaakt in dit jaar. Uit mijn comfort-zone (en niet een beetje) en gehoor geven aan mijn gevoel om verandering in gang te zetten. Uit de vaste patronen, hoe eng of spannend ook.

Zolang ik die eerste stap niet zet, verandert er ook niets. Dus ondanks angsten, onzekerheden en het grote “niet weten”, heb ik (voorzichtig) de eerste stap gezet. Langzaam maar zeker kruip ik uit mijn veilige cocon om te ontdekken wat er nog meer voor moois te beleven valt. Dat wordt me nog wat voor de toekomst!

Het onderstaande Engelse gedicht, beschrijft die ontwikkeling, zoals ik die ervaar:

Like a butterfly

I am growing and changing

And finding my true colours in life

I am discovering my wings so I can fly

And soon be on my way

(Unknown)

Ik wens jullie allen de mogelijkheid om uit je cocon te komen en te ontdekken wat voor moois het leven jou te bieden heeft. Maak er wat moois van in 2017! 

Namasté,

Chantal.