Uit de Doeken – 8 – yoga en maandelijkse ongemakken

Onlangs voerden we in de les de kaars (Sarvangasana), ploeg (Halasana) en slak of omgekeerde ploeg (Karnapidasana) uit. In mijn jaren van yogalessen volgen is er vaak gezegd dat je geen omgekeerde houdingen moet doen als je je maandelijkse periode hebt. Een van de deelneemsters in mijn les vroeg zich hardop af waarom dat nu eigenlijk zo is.

Ik heb er verder nooit zo bij stilgestaan. Heb altijd aangenomen dat de yogadocenten waar ik lessen bij volgde, wisten waar ze over spraken. Ik kon me er ook wel iets bij voorstellen. Maar nu ben ik toch eens op onderzoek uitgegaan om het idee achter deze uitspraken te achterhalen.

Wanneer je gaat zoeken (bijvoorbeeld op het WereldWijdeWeb) kom je allerlei blogs, columns, onderzoeken en tegenonderzoeken tegen. De één zegt dit, de ander het tegenovergestelde en daartussen zitten nog allerlei meningen en ideeën.Vanuit mijn herinneringen komt met name het verhaal over de omgekeerde houdingen en het effect op de hevige reacties van het vrouwenlichaam tijdens de menstruatie naar voren. 

Wanneer je omgekeerde houdingen uitvoert, voert je lijf de afvalstoffen niet direct af, maar blijven die langer in je lichaam. Als je dan later weer terugkomt in een meer gebruikelijke (rechtop) houding, zou de afvoer extra toenemen om alsnog alles uit je lichaam te werken. Dit zou extra pijnlijke krampen en hevigere bloedingen kunnen veroorzaken. 

Waar of niet, tijdens je menstruatie wil je lijf dat je het rustiger aan doet, omdat het moet herstellen. In sommige gevallen zal dat inhouden dat je een keer een les overslaat en lekker met een kop thee, een reep chocolade en je favoriete tv-programma op de bank kruipt. In andere gevallen zal het betekenen dat je in die periode gewoon je yogahoudingen uitvoert, inclusief de omgekeerde houdingen, omdat jouw lijf dat ook in die periode prima aan kan.

Wat je ook doet, doe het omdat jij je er prettig bij voelt en ga niet over je grenzen heen! Op de mat of daarbuiten…

Namasté,

Chantal.