Voel je je moe en prikkelbaar?

Je bent een vrouw met een leuke baan, een fijne relatie met misschien wel een paar geweldige kinderen. Je hebt een aantal goede vriendinnen en voelt je sociaal betrokken.

Nu, door de effecten van de Coronacrisis, heb je het gevoel dat het je allemaal sneller teveel is dan voorheen. Je hebt vanuit huis moeten werken, misschien ook nog “thuisjuffen” voor je kinderen. Je mocht maar beperkt visite ontvangen of zelf ergens op bezoek. Je komt nergens aan toe en dus al helemaal niet aan jezelf.
Je hebt nu al zo lang niet de uitstapjes kunnen doen die je energie geven. Niet naar de sportschool, bioscoop of lekker uit eten en ondertussen bijkletsen met je vriendinnen. Niet even quality time met je partner. Niet even iets leuks met de kinderen.

Misschien heeft jouw vermoeidheid en overprikkeling, waar je al zo lang als je kunt herinneren last van hebt, ook nog een andere oorzaak. Je weet alleen nog niet hoe je daar mee om moet gaan. Leren omgaan met autisme, ADHD, NAH (niet aangeboren hersenletsel) of hooggevoeligheid heeft tijd nodig.

Je werkt het liefst op de achtergrond, hebt diverse opleidingen gevolgd en zoekt altijd naar meer kennis. Je wilt blijven groeien, ontwikkelen. Je bent praktisch ingesteld. Houdt van feiten. Van afspraken en duidelijkheid. En die duidelijkheid ontbreekt vaak, dus voel je je moe, overprikkeld en verdrietig, omdat…

 • Je continue bezig bent om afspraken na te komen aan je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, omdat je denkt dat dat van je verwacht wordt. Je durft niet te zeggen dat iets veel energie kost, of dat je even pauze nodig hebt.
 • Alle verschillende afspraken, van sociale verplichtingen als verjaardagen en feestdagen tot onverwachte uitnodigingen voor een etentje, je dagelijkse structuur doorkruisen, waardoor je het overzicht verliest.
 • Je vindt dat je thuis niet voldoende bijdraagt en je voelt je meer een last dan een steun, omdat je de energie niet hebt om van de bank af te komen.
 • Je het gevoel hebt dat je niet kan voldoen aan de verwachtingen van je werkgever, omdat er steeds dingen gewijzigd worden en je niet meer weet wat jouw taken zijn.
 • Je te veel moet doen, waarbij je moet schakelen tussen je verantwoordelijkheden. Daar heb je meer tijd voor nodig, maar die is er niet, waardoor je vastloopt.

Wachten tot het weg gaat, werkt niet.

Alles kost je steeds meer energie, je komt niet voldoende tot rust en je verliest het overzicht van wat je allemaal moet doen. Je compenserende technieken, die je altijd hebt toegepast, werken niet meer afdoende. Je moet leren omgaan met de overprikkeling. Ontdekken hoe jouw overprikkeling werkt. De effecten daarvan op jouw leven.

 • Wat kun je (nog) wel en wat doe je liever niet?
 • Waar raak jij door overprikkeld?
 • Wat zijn jouw belemmeringen, maar ook: wat zijn jouw talenten?!
 • En hoe zorg je ervoor dat je niet langer over jouw grenzen heen gaat? Waar liggen die grenzen eigenlijk?

Wanneer je weet dat jouw overbelasting slechts een tijdelijk gevolg is van de Coronacrisis, dan kun je met een paar goede coachgesprekken en ontspanningsoefeningen jezelf weer in een actievere en energiekere stand zetten.

Maar bij Autisme, ADHD, NAH of hooggevoeligheid is overprikkeling en verminderde energie onderdeel van wie jij bent. Daar moet je aan wennen en dat heeft tijd nodig.

Wat als je het gewoon negeert?

Je kunt hopen dat het vanzelf over gaat, maar dat zal niet gebeuren. 

Waarom niet? Je hebt tenslotte al je hele leven geleefd zonder te weten dat hier een oorzaak voor is. Je hebt een normaal leven geleid, hebt altijd voldaan aan de verwachtingen (van wie eigenlijk?) en weet niet hoe je het anders kunt gaan doen.
De wachtlijsten voor behandeling in de reguliere zorg lopen vaak op tot een half jaar (en momenteel zelfs nog veel langer!) en al die tijd kun jij niet verder, omdat je niet weet hoe je het aan moet pakken. Maar hoe langer je wacht tot het weggaat (wat dus nooit zal gebeuren), hoe groter de kans dat je over je grenzen blijft gaan.

Het kan er toe leiden dat:

 • Je niet meer goed kunt plannen
 • Je motivatie om iets te doen verdwijnt
 • Je moeite krijgt met de dagelijkse dingen als eten, douchen, slapen.
 • Je je uitgeput voelt
 • Je je vaker ziek voelt
 • Je moeite krijgt met je geheugen of met je spraakvermogen

Met een depressie of burn-out tot gevolg, waardoor zelfs de dingen die je echt heel leuk vindt, niet langer leuk zijn… Met een beetje hulp kun je er echt iets aan doen. Je kunt voorkomen dat je helemaal burn-out raakt, door nu in actie te komen en te onderzoeken hoe je met jouw situatie kunt om leren gaan.

Er zijn manieren om hier verandering in te brengen!

Weet wel: Elke verandering heeft tijd nodig. Zoals minder goede gewoonten langzaam inslijten in je dagelijkse patronen, zo duurt het ook weer even om daar bewust positieve veranderingen in aan te brengen. Maar…. je hoeft het niet alleen te doen!

Coaching kan je helpen ontdekken welke stappen je kunt zetten om weer meer overzicht te krijgen in jouw overprikkeling en hoe je jouw leven weer op een prettige manier kunt leiden. Met meer energie en minder stress.

Bij Yoga maken we gebruik van de inspanning van yogahoudingen en diverse adem- en  ontspanningsoefeningen. Dat helpt je om het contact tussen je lichaam en je gedachten te herstellen, de signalen van opbouwende spanning eerder herkennen en het geeft je vaardigheden om sneller tot rust te komen.

Ook massage kan helpen om de spanning uit je lichaam te krijgen en je hoofd tot rust te laten komen.

“Bij Chantal heb ik een stukje van mezelf teruggevonden. Zij heeft met haar liefdevolle benadering en warme persoonlijkheid gezorgd dat ik altijd terug kan naar mijn basis. Zowel in hyper momenten als in minder gelukkige momenten weet ik nu in te tappen op mijn kalmte.“


yoga mindfulness

– Yoga –
– Mindfulness –

wandelcoaching

– Coaching –

massage reiki

– Massage –