Over mij

Mijn verhaal. 

Toen ik in 2017
op 44-jarige leeftijd de diagnose autisme kreeg, vielen er een hoop puzzelstukjes op hun plek.
Daarom was ik al meerdere keren vastgelopen op school en in een baan.
Daarom had ik meerdere dingen niet afgemaakt.
Daarom was ik altijd zo moe.
Daarom had ik extra behoefte aan duidelijkheid en betrouwbaarheid.
Daarom vond ik het fijn om er af en toe alleen op uit te gaan.
Het plaatje werd steeds helderder.

In mijn jeugd had ik wel wat dingen waar ik tegenaan liep, maar nooit had iemand aan autisme gedacht. Ik was wel sociaal, al vond ik het ook al gauw te druk.
Ik toonde interesse in anderen, wilde altijd graag helpen.
Mijn moeder zei weleens dat ze verwachtte dat ik maatschappelijk werkster zou worden. Niet iets dat je direct koppelt aan een autist.

Ik heb vroeger veel en op aanzienlijk niveau gezwommen. Daarbij kon ik me heerlijk afsluiten en alles er uit zwemmen. Achteraf gezien zocht ik toen al onbewust naar manieren om tot rust te komen, de drukte van de dag kwijt te raken. Dat had ook te maken met het feit dat ik me een buitenbeentje voelde en werd gepest.

Vanaf mijn 19e is yoga een belangrijke rol in mijn gaan leven. Yoga helpt me om mijn overprikkeling (waar toentertijd overigens nog niemand van had gehoord) weer te laten zakken. Ook wandelen helpt om mijn hoofd en lichaam weer tot rust te brengen.

Sinds 2007 ben ik getrouwd met de leukste en meest liefdevolle man die ik me wensen kan en een jaar later kwam er een heerlijk cadeautje bij. Hun liefde stuitert door de kamer en bespringt mij met onvermoeibaar enthousiasme. Dat ik daarvan af en toe moet bijkomen, gunnen ze mij ook, gelukkig. Een yogaweekend, wandelvakantie, een dagje sauna, of een wandeling, daar knap ik vaak weer enorm van op en dan kan ik weer wat beter tegen alle energie en prikkels.

Ik heb altijd gewerkt in heel diverse banen. Van “stekkies steken” tot schoonmaken, van werken in de plaatselijke shoarmatent tot bloemen bossen. Het langst heb ik in het onderwijs gewerkt. En daarnaast startte ik mijn eigen bedrijf. Ook niet direct iets waar je aan denkt bij iemand met autisme.

Even slikken…

Dus toen ik mijn diagnose kreeg, was dat wel even slikken. Ik had altijd gefunctioneerd (of misschien meer volgehouden) in de “normale wereld”, maar wat heeft dát me vaak en veel energie en frustratie gekost. En nu was ik ineens autist. En dus wilde ik er achter komen in welke situaties ik me steeds aan het aanpassen was, waar ik vervolgens op leegliep? Welke dingen hadden (en hebben) te maken met autisme? Wat kost me energie en wat levert me energie op?

Ik merkte dat er geen passende ondersteuning was om beter met mijn autisme/overprikkeling om te leren gaan. Lange wachttijden in de reguliere gezondheidszorg, beperkte mogelijkheden in begeleiding en ook niet echt gericht op vrouwen zoals ik. Vrouwen met een betaalde baan en een gezin. Vrouwen die het ogenschijnlijk goed voor elkaar hebben, maar gehinderd worden door onrust in lijf en hoofd.

Op dat moment besloot ik dat ik daarin het verschil wilde maken. Ik wist nog niet hoe, maar wel dat dit mijn missie werd. Mijn visie “aandacht voor lichaam en geest” was hierin al wel heel sterk aanwezig.

Ik ben in de loop der jaren van yogadeelnemer naar yogadocent gegaan. Ik wil dat gevoel van rust en ontspanning, dat yoga mij al jaren brengt, graag met anderen delen. Dat doe ik ook in mijn coaching. Ik help om het gevoel van spanning en ontspanning te leren herkennen, waardoor er meer rust ontstaat.

Wat mijn klanten over mij zeggen:

 • dat het fijn is om te wandelen tijdens de gesprekken, omdat de fysieke beweging helpt om het hoofd helder te krijgen.
 • dat ik snel tot de kern weet te komen
 • dat ik anders naar de omgeving kijk, wat hen helpt om ook anders te kijken
 • dat ik hen help om de natuur in te zetten bij het ervaren van meer rust
 • dat mijn werklocatie rust en vertrouwen uitstraalt
 • dat mijn aanpak hen de tijd geeft om alle gedachten die opkomen en acties die nodig zijn ook toe te gaan passen

Dit is zo herkenbaar!

Waar ik het meest van hou:

 • mijn gezin.
 • chocolade (vooral de Bikkels van Chocomaniak).
 • creatief bezig zijn (tekenen, handletteren, breien).
 • lekker eten en goede wijn.
 • lezen (voor ontspanning, maar ook om te blijven ontwikkelen). Mijn favoriete boek is “Tuesdays With Morrie” van Mitch Albom.
 • Engelse detectives als Morse, Lynley, Midsomer Murders. Ook sommige Scandinavische series kijk ik graag. Denk aan Beck of Borg.
 • kletsen en uitstapjes met mijn vriendinnen.
 • wandelen in de regio Leiden/Wassenaar, maar ook door de rest van Nederland. Bos en hei, glooiende Limburgse heuvels, wandelen kan overal.
 • en last but not least: Zuid-Limburg (en dan het liefst in een combinatie met bovenstaande liefdes). Een liefde die is ontstaan toen ik als jong meisje met mijn vader mee mocht om mijn opa en oma op te halen van hun vakantieadres.

Chantal Rijsbergen

Huh, zo is het bij mij ook! Als jij je herkent in mijn verhaal en in mij de coach ziet, die je kan leren hoe jij ook met jouw overprikkeling om kan gaan en, je kan helpen weer meer rust in je leven te ervaren, twijfel dan niet en neem direct contact met me op.
Tijdens een gratis kennismakingsgesprek bespreken we dan waar je behoefte aan hebt en hoe ik je daarbij kan helpen.